Megjelent Gyöngyi és Ördög Nóri közös Kismama jóga DVD-je. Megvásárolható és megrendelhető a Padma Jógastúdióban is! :-)
DVD rendelés >>                         Fontos információk |  Táborok |  Workshopok |  Órarend  

Pilates tanfolyam


PILATES módszer - A megalkotójának nevét viselő gyakorlatrendszer.
Rendszeres gyakorlással az eredmény nem marad el! Formásabb test, erős hasizom, erős hát, jobb testtartás, karcsúbb derék, kiegyensúlyozottság testben és lélekben!

Joseph Pilates (1880 - 1967) fejlesztette ki a módszert. Eredetileg "Body Control" -nak, "Test Kontroll"-nak nevezte el. Németországban született. Beteges, vézna kisfiú volt, asztmában is szenvedett, és edzett, hogy változtasson saját testképén. A testedzés tanulmányozásának szentelte életét.
Lelkes, egészséges sportemberré vált. Egyedülálló módszert dolgozott ki, amelynek segítségével tanítványait szerette volna megszabadítani fizikai korlátozottságuktól. Keleti és nyugati filozófiák hatással voltak gondolkodására. A jóga teljes összpontosítását és speciális légzéstechnikát kapcsolt össze a gyakorlatokkal.


 

A módszer erő és nyújtó gyakorlatokkal edzi a testet, javítja a testtartást és hajlékonyságot. Elsősorban a változásról szól. Testünk állandóan változik, a sejtek megújítják magukat. Ez lehetőséget teremt, hogy fejlesszük magunkat, újra tanítsuk a testet és a szellemet, egyensúlyt teremtsünk a test és a lélek között. Lehetővé tesszük a test számára, hogy egészséges maradjon, és önmagát gyógyítsa.

Pilates hat alapelvet, fő szempontot fogalmazott meg. Ezek a fogalmak érvényesek minden teremben vagy szabadban végezhető mozgásra, és a mindennapi életben is hasznukra válnak.

1. Légzés
A helyes légzés hatékony eszköz a mozgás könnyítésére, az eredmény fokozására, segíti a koncentrációt, ami szükséges a gyakorlatok végrehajtásához. A tudatos légzés segít a stressz kezelésében, és megnyugtatja a testet. A mellkasi légzést (oldallégzés) alkalmazzuk, a hasat behúzva tartjuk, de a teljes tüdőfelülettel lélegzünk. Orron lélegzünk be a mozdulat elvégzése előtt, és a gyakorlat során kilélegzünk szájon keresztül.


2. Koncentráció
A Pilates gyakorlatokban minden mozdulatnak van értelme. Az eredményesség egyik feltétele, hogy "jelen légy, itt és most". Testben, lélekben és a gondolatainkkal egyaránt. Nem hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, figyelmünket az elvégzendő feladatra összpontosítjuk. Koncentrálunk arra, hogy mi a helyes és mi helytelen, és összpontosítunk a részletekre.

3. Ellenőrzés
A módszer, amelyet Pilates az "Ellenőrzés Művészetének" nevezett, megkívánja a test tudatos ellenőrzését. Minden egyes mozdulatot meg kell előre tervezni. Gyakorolni és fokozni kell az ellenőrzést minden mozgásnál.

4. Központosítás - Centrum
Egy erős középpont - a has, a hát alsó része, far, medence - minden mozdulatunk kiindulópontja. Ez olyan, mint egy szalag, amely a köldöktől kiindulva körben a hát alsó részéig, a csípő legalsó pontjáig tart. Ebből az erőközpontból indul ki az energia és áramlik a végtagok felé. Minden egyes gyakorlatsor végrehajtása előtt aktiváljuk az erőközpontot, mielőtt a többi izomcsoportot mozgásba hozzuk.

5. Pontosság
A pontosság növeli a hatékonyságot. A gyakorlatok elvégzésén kívül a minél pontosabb kivitelezésre is koncentrálunk.

6. Áramlás - mozgásfolyamat
A módszer a mozgást természetes folyamatában szemléli. A mindennapi életben a mozdulatok nem különülnek el, az egyikmozdulat kapcsolatban áll a másikkal.
A gyakorlás során koncentrálunk az áramlásra, a folyamatosságra. Ha így gyakorolunk, javul a test kiegyensúlyozottsága, koordináltsága.

A pilates módszer terjedése során még két alapelvvel egészült ki: relaxálás és kitartás, az izmoknak kitartóknak kell lenni. Ezt fokozatossággal és rendszeres gyakorlással érjük el.

Lépésről - lépésre haladva, rendszeres gyakorlással a módszer könnyen elsajátítható. Korra, nemre, edzettségi szintre való tekintet nélkül vágjunk bele bátran!

A foglalkozást tartja: Hidvégi Andi

Letölthető órarend!


Jelentkezés a tanfolyamra

tel: 06-1-220-7013
mobil: 06 20 552-6305
e-mail: padma@jogastudio.hu
Pilates_tanfolyam